Syrop z kwiatu czarnego bzu

Możliwość komentowania Syrop z kwiatu czarnego bzu została wyłączona 7

Zastosowanie syropu z kwiatu czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu od wieków są znane ze swoich właściwości prozdrowotnych – działają oczyszczająco, a także przeciwwirusowo. Mają także działanie rozkurczowe, pobudzają do pracy krążenie. Są wspaniałym źródłem między innymi antyoksydantów, potasu, magnezu i witamin, a także innych prozdrowotnych substancji.
Aby w pełni skorzystać z właściwości czarnego bzu warto sięgnąć po syrop z kwiatu czarnego bzu, który powstaje poprzez macerowanie kwiatów zebranych w słońcu. Kwiaty zbiera się od kwietnia do czerwca, ponieważ wtedy najintensywniej kwitną. Syrop smakuje ziołowo i słodko. Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się także nalewki, ocet czy oleje.
Syrop z kwiatu czarnego bzu warto uwzględnić w swojej codziennej diecie – podnosi odporność, działa oczyszczająco i wspomaga przemianę materii. Idealnie sprawdzi się dla dzieci w okresie przeziębieniowym.
Sprawdzi się także jako środek pomagający w walce z przeziębieniem lub grypą – kwiaty czarnego bzu działają napotnie, wykrztuśnie, przeciwwirusowo, łagodzą bóle i stany zapalne.
Syrop z kwiatu czarnego bzu można stosować rozcieńczony w napojach takich jak herbaty czy lemoniady, lub nierozcieńczony w formie sosu do deserów lub naleśników. Ze względu na ziołowy aromat syrop stanowi także świetny dodatek do orzeźwiających letnich drinków.

admin

View all contributions by admin

Similar articles