Niezwykłości kardamonu

Możliwość komentowania Niezwykłości kardamonu została wyłączona 1

Kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, chcąc odświeżyć jamę ustną , podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy. Około tysiąca lat temu Wikingowie niejako odkryli kardamon w Konstantynopolu i stamtąd wprowadzili go do Skandynawii, w której to jest popularny do dziś. Kardamon ma charakterystyczny, jakby orzeźwiający, smak. Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie, zaraz za szafranem. Można jednak dostać jedno tańsze zamienniki takie jak jawajski czy nepalski. Tymczasem jedynie kardamon malabarski jest prawdziwy i jeśli chcemy zachwycić się pełnią smaku powinniśmy wybrać właśnie ten. Kardamon indyjski znany jest w dwóch podstawowych odmianach: malabarskim i majsurskim. Kardamon jest częstym dodatkiem do dań kurczaka curry, któremu nadaje charakterystyczny posmak. Kardamon jest często dodawany do indyjskich słodkich potraw i napojów, w tych rejonach jest niesamowicie popularną i powszechnie znaną przyprawą, u nas kojarzy się raczej z czymś egzotycznym, świątecznym. Ziarenka kardamonu można też dodawać do herbaty czy kakao lub czekolady na gorąco, jego świeżość świetnie współgra ze smakiem wspomnianych napojów.

admin

View all contributions by admin

Similar articles